Собівартість овечого молока зросла на 50%, ціна — лише на 10%

03 лютого 2021, 07:00 2871

Собівартість виробництва овечого молока в Україні зросла на 50%, проте його ціна — лише на 10%.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів керівник СТОВ «Волиця», що на Хмельниччині, Василь Волиця.

За його словами, на собівартість вплинула вартість кормів і тарифи на електроенергію.

«Ціна складових кормів збільшилися в два рази. Окрім того, зросли тарифи. Якщо торік за електроенергію ми платили в межах 80 тис. грн, то цього року аналогічне споживання обійдеться в 140-150 тис. грн», — пояснює він.

Також минулого року на підприємстві зібрали гірший врожай культур, ніж очікували.

«Це — наслідок кліматичних умов, — говорить керівник СТОВ «Волиця». — Врятувало те, що піднялися ціни на сільгосппродукцію».

N.B. Скоріше живе, ніж мертве: як українське вівчарство здійснило експортний прорив

Попри все, найближчим часом підприємство продовжить нарощувати поголів'я.

«Наразі маємо 600 овець. Два роки тому починали з 50 голів. Хотілося б поетапно розширитися до 1200, потім — до 2000. Далі дивитимемося: якщо буде вигідно, займатимемося, ні — продамо на м'ясо», — говорить Волиця.

Нарощення поголів'я — це можливість для підприємства співпрацювати з Туреччиною.

«Мав попередні розмови з турками. Вони готові співпрацювати, коли поголів'я сягає 2 тисяч. Хочу спробувати розвести, у такому випадку ми можемо говорити про укладання договорів. Тим паче вони хочуть брати як живих тварин, так і в забійній вазі», — підсумував він.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua