На Чернігівщині картопля стоїть у воді. Затоплені ділянки будуть дискувати

24 червня 2024, 09:50 3721

На Поліссі велика вода: за червень уже випало 104 мм, а з 13 по 14 червня опади сягнули 35 мм за три години. На полях з картоплею почали створюватися блюдця і озера. Вода й досі не зійшла.

Про це AgroPortal.ua розповів директор СТОВ «ДЕСНА» (Чернігівська обл.) віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі (УАВК) Микола Пономаренко. 

«На деяких ділянках, що ближче до краю поля, ми спробували зробити відвід води екскаватором, і це нам вдалося, води там вже немає. Але рослини пошкоджені. Ландшафт наших полів косогірний, з впадинами, тож по центру поля вода досі стоїть», — зазначає аграрій. 

Таке затоплення негативно впливає на врожайність та якість картоплі. Якість не просто погіршиться: картопля знаходиться під водою, вона не розвивається, змінює колір і підлягає знищенню.

У СТОВ «ДЕСНА» планують задискувати затопленні місця. Врожай там не збиратимуть. Це роблять заради збереження якісного насіннєвого матеріалу, щоб ізолювати пошкоджену картоплю від здорової. У господарстві очікують близько 10% втрати врожаю. 

Від надмірної вологи страждають багато картоплярів на Чернігівщині, тут це поширене явище. Зайва волога на полях була ще з весни, а після посадки почалася спека. 

Втім, попередня волога спонукала СТОВ «ДЕСНА» заздалегідь придбати ЗЗР.

«Закупили контактні препарати від ведучих фірм, вони мають лікувальних дію. Ділянки, які зараз підтоплені, пізніше, після просушування, будуть оброблені цими препаратами, щоб не допустити розвитку хвороб», — підсумував Микола Пономаренко. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua