Думка: Контрафактні ЗЗР з'являються через неконтрольованість ринку

25 травня 2018, 11:53 3595

В Україні виробляється велика кількість контрафактної продукції, але сьогодні за незаконні дії встановлена відповідальність лише у вигляді адміністративного штрафу у розмірі 170 грн.

Про це під час круглого столу «Вплив неконтрольованого ринку пестицидів на екосистему України» повідомив Голова правління ГС «Українська промислова асоціація захисту рослин» Сергій Кузьменко.

«В певний час було спрощено багато процедур, зокрема відміна ліцензії на імпорт та торгівлю пестицидами. Всім зрозуміло, що видача ліцензій в тому форматі, якому вони були, носили корупційний характер, але коли цей засіб контролю впроваджувався, то мав нести якесь смислове навантаження. І коли ми щось відміняємо, то маємо подумати чим його замінити — більш простим, зрозумілим і прозорим механізмом контролю за ринком пестицидів», — зазначив Сергій Кузьменко.

За його словами, дослідження проведене «Всеукраїнською екологічною лігою», засвідчує, що сьогодні зникла проблема з утилізацією тари ЗЗР. Як пояснює експерт, питання з утилізацією досі не вирішене на державному рівні, але тару купують і повторно використовують для фасування простроченої чи підробленої продукції.

«Ринок пестицидів в грошовому вимірі перевищує $1 млрд, і ми розуміємо який це ласий шматок для нелегального бізнесу», — зазначає експерт.

За словами Сергія Кузьменка, Службою Безпеки України спільно з ГС «Українська промислова асоціація захисту рослин», лише в цьому році було виявлено 9 випадків підробок ЗЗР.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua