Експерт: Падіння цін на нафту спровокує зниження цін на зерно

11 березня 2020, 11:17 1921

В Україні будуть знижуватися ціни на зерно. Це зумовлено обвалом цін на нафту.

Про це в коментарі для AgroPortal.ua повідомив керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.

За його словами, темпи падіння цін на зерно будуть повільнішими, ніж на нафту. Загалом мова йде про близько 10%.

«Виробники — ключові гравці ринку — фактично одночасно оголошують війну один одному. Вони збільшують обсяги постачання й обвалюють ціни. Як правило, коли ціни падають, зростає попит на товар, як показує економічна теорія», — зазначив він.

Експерт говорить, що саме у даному випадку цього не відбувається. Причина — ситуація з коронавірусом: люди не подорожують, відповідно — транспортні компанії не потребують багато нафтопродуктів.

«Думаю, що ціни на нафту будуть падати й надалі. Однак аграрії не відчують полегшення від цього. Вони вже закупилися для посівної», — зазначив він.

Також Паращій поділився прогнозами щодо ситуації з гривнею в таких умовах.

«Для гривні цей тиждень буде найважчим. Нині спостерігається паніка на світових ринках. Інвестори продають найбільш ризиковані активи, що пов'язані з країнами з низьким рейтингом. Україна зі своїм рейтингом «Б» належить до цієї групи», — додав експерт.

За його словами, це може створити суттєвий тиск на гривню. Якщо Національний банк буде робити валютні інтервенції, то суттєвих змін на ринку не станеться. Якщо НБУ її підтримає, девальвація буде несильною.

«Загалом ситуація з цінами на нафту для торговельного балансу України, швидше за все, буде позитивною. Ціни на нафту падатимуть швидше, ніж на ті товари, які Україна традиційно експортує. І торговельний баланс у нас буде покращуватися. З точки зору торгівлі: на гривню тиску не буде. Він очікується з боку фінансових ринків», — підсумував Паращій.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua