Україна зможе експортувати весь урожай і без зернового коридору

20 липня 2023, 11:15 24799

Критичної важливості дії зернового коридору для експорту сільгосппродукції з України немає.

Таку думку висловив керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій на сторінці у Facebook.

Він зазначив, що 33 млн т із 68 млн т українського експорту минулого сезону забезпечив саме зерновий коридор.

«Але цього сезону наш експортний потенціал через нижчі урожаї 2022 та 2023 років буде значно менший — десь 43-47 млн т, або 3,6–3,9 млн т на місяць. У найкращі місяці минулого сезону ми могли вивозити майже 3,7 млн т без зернового коридору. Тож за умови, що ми зможемо домовитися із нашими західними сусідами про відновлення транзиту нашої агропродукції, а також якщо ми зовсім трохи розширимо наші експортні можливості, то увесь цьогорічний урожай ми зможемо спокійно вивезти без того коридору», — пояснив експерт. 

І підкреслив: оскільки наявність цього коридору для України не є такою критичною, то наша переговорна позиція щодо його організації сьогодні має бути значно сильнішою.

«Мабуть, одним із найбільших вигодонабувачів зернового коридору є Китай, який отримує (імовірно) через Чорне море величезні обсяги української кукурудзи (25% усього китайського імпорту цього зерна у 2022 році, а цього року, схоже, значно більше). Тож виходить, що цей коридор важливий саме китайцям. Але чи то ми такі гонорові, що не хочемо про це з китайцями говорити, чи то нам тут заважає основний конкурент на ринку китайської кукурудзи (і за сумісництвом наш найбільший спонсор), але ролі Китаю в питанні вирішення проблеми з коридором щось не видно», — додав Олександр Паращій.

Він вважає, що стратегічно/геополітично чорноморський коридор Україні, звісно, потрібен.