Made in Ukraine // Козині ферми в Україні: міф чи реальність?

20 грудня 2016, 07:44 15660

На сьогоднішній день відбувається постійне зростання попиту на продукцію козівництва. Як результат — увага до козівництва багатьох підприємливих українців. Навіть тих, які раніше не мали справ ні з тваринництвом, ні з сільськогосподарським бізнесом. Вашій увазі приклади окремих успішних господарств, які вселяють оптимізм щодо перспектив козівництва в нашій країні.

1. Фермерське господарство «Шеврет»

Мешканцям Західної України відомо про козину ферму під Львовом, яку близько шести років тому відкрив бельгієць Бернар Вілем разом із дружиною українкою Марією Хом’як і донькою Еліс. У господарстві трудяться більше десятка працівників, які доглядають за тваринами і виробляють сири — фету, кроттен та інші.

Джерело фото: Фермерське господарство «Шеврет»
Джерело фото: Фермерське господарство «Шеврет»

Бельгієць, який добре знається на європейському тваринництві, облюбував чудову для випасання тварин місцевість — село Дмитровичі під Львовом. Там він вивів понад 600 кіз, максимально наближених до французької зааненської породи. Одним із виграшних кроків фермера стало те, що він зайнявся активною популяризацією своєї діяльності. Організував екскурсії для бажаючих, дав можливість відвідувачам посмакувати сирами і теплим козиним молоком.

Нині власник господарства мріє збудувати дім біля ферми, купити техніку й вирощувати органічні зернові культури, розводити тварин і птицю.

2. Ферма «Бабині кози»

Не менш цікаве еко-місце — ферма «Бабині кози», що у селі Галайки Тетіївського району на Київщині. Заснували підприємство у 2007 році сімейство Бабіних. Ферма для них не просто бізнес. Це хобі, яке стало способом життя. Займаються вони виробництвом козиного молока і вишуканих сирів. Крім того, започаткували мильну мануфактуру, що виробляє близько 30 видів мила з козиного молока і масла, аналогів якому нема у всьому світі.

Джерело фото: Ферма «Бабині кози»
Джерело фото: Ферма «Бабині кози»

3. Ферма «Золота коза»

Створили чудову ферму для вітчизняного агробізнесу і фермери Тетяна та Сергій Орловські — засновники агропідприємства «Золота коза», що на Кіровоградщині. Почали свою справу в 2009 році. У селі Покровка Новоархангельського району змогли отримати на всіх членів своєї сім’ї по 2 га землі, тобто загалом — 16 га.

Джерело фото: Ферма «Золота коза»
Джерело фото: Ферма «Золота коза»

Однак, розпочавши формувати продуктивне стадо, зіштовхнулись із вагомою проблемою — де купити здорову продуктивну козу? Як з’ясувалось, на ринку досить непросто знайти такий товар. Тож фермери, об’їздивши всю країну, придбали тільки 10 голів. Та удача сама постукала в двері: їм, врешті-решт, зателефонували з Білорусі і запропонували придбати зразу 100 голів, тобто ціле стадо. Сьогодні на фермі «Золота коза» утримується 400 голів.

Асортимент продукції ферми «Золота коза» складається із пастеризованого козиного молока, кефіру, йогуртів, сиру кисломолочного, сирних закусок, твердих сирів. За свідченням подружжя Орловських, великий асортимент дозволяє бути на ринку більш конкурентоспроможними та сприяє кращій реалізації.


AgroPortal.ua за матеріалом Fermeru.com