Депутати вирішуватимуть, чи підніме Україна «екологічну планку» в сфері захисту рослин

16 вересня 2020, 08:00 2626

ЄС та інші цивілізовані країни на заміну засобам захисту рослин (ЗЗР) старого покоління постійно запроваджують інноваційні препарати. Україні недоступні подібні розробки через законодавче блокування, а саме — заборону ввозити інноваційні ЗЗР для проведення державних випробувань.

На цьому наголосив директор Інституту екогігієни і токсикології ім. Л. І. Медведя Микола Проданчук у ході прес-туру «Система реєстрації пестицидів в Україні».

 

За його словами, у той час як «європейські країни починають дослідження, випробування, реєстрацію новітніх препаратів, ми в Україні змушені працювати з тим, що є».

«Як результат, в нашій країні суттєво знизилася «екологічна планка» в сфері захисту рослин, адже інноваційні продукти нового покоління, яких наразі позбавлений український аграрій, максимально безпечні для навколишнього природного середовища, більш ефективні та зможуть значно підвищити врожайність, скоротити кількість обробок культури — і тим самим зменшити навантаження на довкілля», — каже Микола Проданчук.

У свою чергу радник зі стратегічного розвитку асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», екскерівник Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа наголосив, що аграрна спільнота розраховує на те, що вже на поточному пленарному тижні законопроєкт №2289 може бути схвалений Верховною Радою, і процес випробувань сучасних ЗЗР зможе початись уже наступного року.

 

«N. B.!» ВРУ закликають допустити новітні ЗЗР на українські поля. Ціна питання — 30% урожайності

«Інакше аграрії втратять ще один сезон у доступі до сучасних засобів захисту рослин, що негативно позначиться на конкурентоспроможності вітчизняного агровиробництва», — додає він.


Для довідки: більше 4 років українські аграрії позбавлені повноцінного доступу до інноваційних ЗЗР. Така ситуація виникла через те, що у грудні 2015 року в частину другу статті 4 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» під час другого читання без обговорень були внесені зміни, якими фактично було заблоковано доступ інноваційних препаратів до ринку України. Як наслідок, інвестиції компаній у науково-дослідницьку діяльність у сфері ЗЗР були зменшені на понад 80%, а прямі інвестиції у сектор ЗЗР не плануються з тієї причини, що чинне українське законодавство суттєво обмежує процедуру реєстрації ЗЗР, що негативно впливає на бізнес-клімат та інвестиційну привабливість ринку ЗЗР в Україні.

Прийняття законопроєкту №2289 «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України» зможе розблокувати доступ аграріїв до інноваційних ЗЗР. Законопроєкт був підтриманий Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної і земельної політики та рекомендований до ухвалення за основу та в цілому.