Закупівельні ціни на свинину продовжують падати, але меншими темпами

26 жовтня 2018, 09:56 2753

Зниження закупівельних цін на ринку живця упродовж другої половини жовтня продовжився, проте темпи дещо вповільнюються.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України (АСУ).

Як зазначається, ціни на свиней забійних кондицій в середині місяця послаблювалися в середньому на 2%. Втім цьоготижнева позначка скоротила відставання до 1,5%.

«У другій половині жовтня верхня та нижня межі діапазону закупівельних цін понизилися на 1 грн/кг у порівнянні з попереднім тижнем, що відгукнулося відповідним рухом середньоринкового показника до 46,5 грн/кг. Більшість виробників розраховували, що відповідні ціни залишаться актуальними і протягом третьої декади жовтня. Проте м'ясопереробники очікували на подальше пониження цін закупівлі, вважаючи, що нижній їх рівень може опуститися до «бар'єрної» цінової позначки — до 44 грн/кг», — говориться у повідомленні.

Також в АСУ зазначили, що цьоготижневе опитування м'ясопереробників вказало на те, що їх прогнози були досить точними. Так, більшість партій цього тижня закуповували по 44-46 грн/кг.

«Представники м«ясопереробної галузі одноголосно відзначають скорочення обсягів збуту через сезонне послаблення споживчої активності та підготовку населення до опалювального сезону. Хоча частина з них зауважує перевищення пропозиції свинини над попитом, цей профіцит не є значним. З іншого боку, оператори звертають увагу на посиленіший тиск на ціни з боку торгівельних мереж. Тому не виключають можливості подальшого зниження максимальної цінової позначки до 45 грн/кг», — додали в АСУ.

Водночас, окремі закупівельники висловлюють очікування на стабілізацію у першій половині листопада, що на їх думку, передуватиме традиційному пожвавленню торгівлі у кінці осені.