Про це повідомляє Асоціація свинарів України з посиланням на дані Державної митної служби України.
Протягом квітня надходження свіжого, охолодженого та мороженого м«яса свиней склало 1,48 тис. т сукупною вартістю в $3,05 млн.
«Це на 0,9 тис. т чи 37% менше ніж обсяги завезені попереднього місяця та на 33% менше за імпорт свинини в березні у валютному виразі. Менша розбіжність у сукупній митній вартості завезеної свинини пов'язана з подальшим збільшенням середьозваженої вартості кілограма імпортної продукції. Так, у квітні показник піднявся до 2,06 $/кг, додавши 9 центів на кілограмі», — коментують в АСУ.
Понад 57% завезеного в квітні — свинина з Данії, менше п'ятої частини (18,4%) приходиться на поставки з Польщі. Трохи збільшилися надходження свинини з Іспанії (майже 11% імпортованого) у квітні. Надходження м'яса свиней з Канади, хоча й були трохи активнішими ніж у березні, проте істотно поступаються торгівельній активності зимових місяців: у квітні надійшло 5 контейнерів масою 121 т проти 14 та 368 т, відповідно у січні та 24 поставки на 0,6 тис. т сукупно у лютому.
«Крім цього, товарна структура імпорту в квітні була одноманітніша ніж місяцем раніше: у середині весни імпортували 7 різних товарних позицій проти 12-ти у березні. Найпопулярнішою для імпортерів позицією залишається передній край та його відруби (42% у структурі чи понад 600 т за місяць), 22% прийшлося на іншу морожену обвалену свинину, 12% — на морожені окости та їх відруби», — уточнюють експерти.
Аналітики звертають увагу на те, що зменшення імпорту свинини у квітні відбулося на тлі передсвяткового відновлення на вітчизняному ринку живця, вищих ніж місяцем раніше цін на свинину в країнах ЄС та продовженням висхідного руху котирувань на канадську свинину.