Консолідація цін на ринку свинини продовжилася у перший тиждень травня.
Про це повідомляє асоціація «Свинарі України».
«Останні торги квітня, як і попередні, для більшості виробників свинини завершилися досить швидко. Так, активність з боку заготівельників дозволила більшості «розписати» майже усі товарні партії ще до обіду. При цьому близько половини операторів переглянули ціну реалізації на 0,5-1,5 грн/кг у бік підвищення», — говориться у повідомленні.
Водночас регіональні діапазони цін змінилися незначно: нижній поріг цін в центрі та на сході піднявся на пів гривні, так само змінилася максимальна цінова позначка в західних областях. Тож хоча подекуди на півдні та заході зустрічалися і вищі ціни, у більшості випадків ціна реалізації «вписалася» у 48-51 грн/кг.
«Хоча більшість постачальників живця вже повернулися до стандартних тижневих обсягів реалізації, близько чверті виробників виходять на ринок з меншою пропозицією. У свою чергу представники м’ясопереробки відзначають меншу забійну масу тварин, що зменшує «вихід» м’яса від закупівлі сталих за кількістю товарних партій», — пояснюють експерти.
Щодо цінової динаміки, оператори ринку наразі не мають одностайних прогнозів. Так, переробники відзначають погіршення реалізації на 10-30% після завершення великодніх свят. З іншого боку, це дещо врівноважує обмеженішу пропозицію свинини. Хоча переробники мають сумніви щодо повноцінного пікнікового сезону цього року, проте частина з них вважає, що потепління та можливість влаштувати «домашнє барбекю» зможе підтримати попит на свинину.