Очікування щодо активнішої торгівлі свининою напередодні зимових свят значною мірою не виправдалися.
Про це повідомляє асоціація «Свинарі України» з посиланням на гравців ринку.
Зазначається, що пожвавлення реалізації відзначали точково окремі оператори, тоді як решта вказували на підвищений рівень конкуренції як серед постачальників охолодженої свинини, так і живця. Так, у грудні переробники відзначали більшу пропозицію свиней на забій, зокрема з боку сезонних відгодівельників, які намагалися реалізувати поголів’я, відгодоване до свят, часто у важчих за звичні забійних кондиціях.
«Стриманіша активність як представників глибокої м’ясопереробки, так і кінцевих споживачів порушули типовий хід цінових коливань напередодні зимових свят», — констатувала аналітик асоціації Олександра Бондарська.
Водночас, за даними асоціації, упродовж грудня ціни закупівлі свиней забійних кондицій втратили 13%, знизившись з 70,7 грн/кг до 61,5 грн/кг. Середня ціна закупівлі у грудні склала 67,2 грн/кг з ПДВ (56,0 грн/кг без ПДВ), чи $1,82 (1,51 $/кг без ПДВ відповідно) у валютному еквіваленті. Це на 5,1%, або 3,61 грн/кг з ПДВ нижче, ніж у листопаді.
Аналітики зазначають, що після завершення зимових свят зниження цін закупівлі свиней забійних кондицій є типовою динамікою, ключовою причиною якої є зниження споживчої активності на тлі відносно сталої пропозиції. Так, у попередні роки середня ціна закупівлі свинини за підсумками січня була на 2-9%, або 4,4% у середньому нижчою, ніж у грудні.
«Утім, зважаючи на незвичні цінові коливання, далеко не всі переробники вважають, що цієї зими ціни поводитимуться традиційно. Зокрема, частина з них вважає, що за мірою зменшення перехідних залишків у переробників та виходу з ринку ситуативних гравців тиск на ціни зменшуватиметься. Проте обмеженіша ємність ринку, сезонна відсутність приводів для сплеску кінцевого попиту та перші ознаки поступового відновлення галузі, які можуть стати відчутнішими, надалі залишатимуться вагомими ринковими чинниками», — прогнозує Олександра Бондарська.