Про це повідомив аналітик ФАО Андрій Панкратов, повідомляє Асоціація свинарів України.
«Експорту свинини практично немає. Те, що виробляється, залишається на внутрішньому ринку і тисне на ціни. Це, звісно, не дуже позитивний чинник», — прокоментував експерт.
За словами Панкратова, серед основних проблем, з якими нині стикається експорт, — втрата російського ринку, африканська чума свиней в країні, яка ускладнює пошук нових партнерів.
Щодо відвантажень за кордон живих тварин, то за січень-вересень 2016-го Україна експортувала 18 тис. голів свиней.
«Нині покупець українського поголів’я один — Грузія. Проте не можна говорити, що свині вивозяться масово. Навпаки, вивозиться маленька частина поголів’я — 0,2% від загальних його обсягів у середині країни», — додав експерт.
Для довідки: свинина залишається одним з найбільш доступних видів м’яса на внутрішньому ринку. Так, після деякого «просідання» на 42-му тижні, у кінці жовтня середні ціни на свинячі вирізку та стейк піднялися на 0,3 грн/кг. Водночас роздрібна ціна на курятину змінилася відчутніше.