Южаніна: Спецрежиму ПДВ не буде і мітинги тут не допоможуть

15 вересня 2016, 11:34 2820

Спецрежим ПДВ буде повністю відмінено з 1 січня 2017 р.

Про це в інтерв'ю виданню UBR розповіла голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

«Ніякого розщеплення податку, навіть часткового, як в 2016 р., не буде. Замість цього в бюджеті будуть виділені досить великі кошти на дотації тваринництву та рослинництву. Тому ніякі мітинги тут не допоможуть», — заявила вона.

За її словами, протягом 2016 р. великі аграрні компанії отримали свій спецрежим (нехай і обхідним шляхом) назад в повному обсязі, і в такій ситуації їм би краще помовчати.

«Все, що їм треба було забрати з бюджету вони забрали сповна. У аграріїв є консультанти з великої четвірки аудиторських компаній. Вони порадили забрати з бюджету ПДВ, який ніколи не був сплачений грошима, користуючись прогалинами в законі», — пояснила Ніна Южаніна.

В якості компенсації за втрату частини пільг по ПДВ, аграріям запропонували 100%-е автоматичне відшкодування експортного ПДВ в 2016 р. Тому всі операції з продажу врожаю в 2015 р. компанії сторнували (скасували) і провели по документам ці угоди в 2016 р., щоб отримати відшкодування. Або спеціально укладали угоди наперед, додала вона.


Для довідки:  4 жовтня у всіх регіонах України під стінами парламенту відбудеться Всеукраїнський попереджувальний страйк аграріїв. Вони вимагають повернення податкової системи, яка діяла до 1 січня 2015 р., прийняття законопроекту № 3851-1 для врегулювання оподаткування, і продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.