Зерновий коридор працює менше ніж на 20% пропускної спроможності

09 червня 2023, 09:55 1091

Чорноморська зернова ініціатива працює вже менше ніж на 20% своєї нормальної пропускної спроможності через позицію рф у Спільному координаційному центрі, і ця ситуація погіршується з кожним днем.

Про це розповів заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«У нас з 1 травня до сьогодні інспекцію на вхід пройшли всього 43 судна. Відповідно в середньому з 1 травня російська федерація пропускає на інспекції трохи більше одного судна на добу. В очікуванні зараз 54 судна, деякі з них очікують на інспекцію більше трьох місяців», — зазначив Васьков.

Він нагадав, що через блокування російською стороною пропуску кораблів до найбільшого українського порту «Південний» він не працює повністю.

«Якщо говорити в цифрах, то ініціатива вже зараз працює менш ніж на 20% своєї нормальної пропускної спроможності. І з кожним днем ситуація погіршується виключно через позицію росії в Спільному координаційному центрі», — наголосив заступник міністра.

Він додав, що ООН та Туреччина поінформовані про ситуацію, та переговори ведуться через них.

Відповідаючи на запитання щодо перспектив транзиту російського аміаку в обмін на гарантії нормальної роботи угоди про безпечний експорт зерна, Васьков нагадав, що аміакопровід наразі непрацездатний.

«Аміакопровід за останні три доби був двічі пошкоджений обстрілами з боку рф. На даний момент він непрацездатний. Сказати, в який термін він може бути відремонтований, зможуть лише відповідні фахівці, коли отримають доступ, і це буде безпечно», — додав заступник міністра.