Вступ України до ЄС вартий того збільшення бюджету, яке буде потрібне

26 квітня 2024, 08:41 703

Запланований вступ України до Європейського Союзу може потребувати збільшення бюджету ЄС на 20%.

Таку думку в коментарі німецьким ЗМІ висловив єврокомісар із бюджету Йоганнес Ган, пише Liga.net.

За його словами, таке збільшення буде необхідним, якщо збережуться наявні правила надання сільськогосподарської допомоги та структурної підтримки в межах ЄС. 

«Це звучить гігантськи, але це відповідає лише 0,2% від європейського економічного виробництва, і це, безумовно, здійсненно. Це гідна інвестиція, тому що Україна має величезний економічний потенціал», — заявив єврокомісар.

За словами Гана, збільшення бюджету на 20% означає додаткові 200 млрд євро протягом семирічного бюджетного періоду ЄС, як це відбувається сьогодні.

«Фінансовий бік питання хвилює мене найменше. Серйознішою проблемою є підготовка до ЄС: як ми ухвалюємо рішення, як забезпечуємо верховенство закону? Як нам об'єднати великий сільськогосподарський сектор України з нашим сільським господарством?» — наголосив єврокомісар.

Він також акцентував, що ЄС потребує інституційних реформ, які не залежать від вступу України та країн Західних Балкан, таких як ухвалення рішень більшістю голосів замість одностайності у зовнішній політиці.

Єврокомісар дав зрозуміти, що не очікує швидкого приєднання України до ЄС. За його словами, релевантне приєднання до 2028 року — початку наступної семирічної фінансової програми — «нереальне».

Йоганнес Ган зазначив, що неможливо передбачити, коли Україна буде готова до вступу.

«Вступ в умовах війни немислимий. Перш за все, Україна бореться за виживання. Усі країни, які вступають у ЄС, мають виконати вимоги реформ», — додав він.