Вивезення зерна із заблокованих портів займе 3-4 місяці, на носі новий урожай

08 червня 2022, 14:20 1225

Щоб вивезти 22 млн т з морських зернових терміналів, знадобиться мінімум 3-4 місяці. А з 1 липня починається новий маркетинговий рік у зерновому бізнесі. Тобто почне надходити зерно нового врожаю.

Про це говорить голова моніторингової групи Інституту чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко, пише НВ

Андрій Клименко

«Є лише два можливих шляхи для розблокування. Перший — росія відводить свої військові кораблі до пунктів базування та припиняє воєнні дії в акваторії Чорного моря на багато місяців. Другий — наявність міжнародного військово-морського угруповання в Чорному морі без участі рф як держави-агресора. Було б дуже добре, якби на себе взяли гарантії такі країни як Англія, Франція, Америка, Німеччина. Це статусні держави, у яких хороша репутація».

росія на другий варіант не піде, впевнений Андрій Клименко.

Україні потрібні гарантії, що росія не використає розміновані фарватери, щоб зайти десантними кораблями в Дністровський лиман або в сусідні з Одесою порти Чорноморськ або Південний, відзначає власник групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян.

«Тому ми вважаємо, що це просто пропаганда, а рівень загроз залишається таким, яким і був, починаючи з 24 лютого», — резюмує Клименко.