МЗС про розблокування портів: інтереси України мають бути враховані

08 червня 2022, 09:56 1102

Україна відкине будь-які домовленості щодо розблокування морських портів, якщо не будуть враховані її інтереси.

Про це говориться у заяві Міністерства закордонних справ України.

Як зазначається, Україна докладає максимальних зусиль задля розблокування морських портів із метою запобігання світовій продовольчій кризі. Зокрема, спільно з ООН та іншими партнерами опрацьовується можливість створення гуманітарного коридору для експорту української аграрної продукції.

«Цінуємо зусилля Туреччини, спрямовані на розблокування українських портів. Водночас маємо зазначити, що наразі відсутні домовленості з цього питання між Україною, Туреччиною та росією. При цьому наголошуємо, що рішення мають ухвалюватися за участю всіх причетних сторін. Будь-які домовленості, що не враховуватимуть інтереси України, будуть нами відкинуті», — підкреслили в МЗС.

При цьому відзначається, що, враховуючи нещодавній ракетний удар рф по зерновому терміналу в Миколаєві, не можна виключати планів росії скористатися таким коридором для нападу на Одесу та південь України.

«Саме тому необхідними є дієві гарантії безпеки для відновлення судноплавства. Такі гарантії мають бути надані шляхом постачання Україні відповідної зброї для захисту узбережжя від загроз із моря і шляхом залучення військово-морських сил третіх країн для патрулювання відповідної частини акваторії Чорного моря», — вважають у МЗС.