Запущено перший в Україні портал відкритих геоданих

03 серпня 2019, 08:00 4246

Перший портал відкритих геоданих для громад GIS-DATA запустився в Україні.

Про це заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко на своїй сторінці у Facebook.

«Це перший інструмент для розумного управління громадами. Він містить понад 100 датасетів з 40 джерел та 13 порад щодо їх застосування», — написав він.

Зубко зазначив, що портал поєднує у собі просту, структуровану за рубриками підбірку геопросторових шарів (ГПШ) та різних аналітичних Е-рішень, які спрямовані на інноваційний розвиток громади й наповнення місцевих бюджетів.

Так, громади отримують інструменти, з якими зможуть: збільшити надходження до бюджету; ефективно управляти своїми активами; вирішити екологічні проблеми; моніторити навколишнє природне середовище; прогнозувати розвиток несприятливих явищ (ерозії, зсувів, підтоплень тощо); управляти мережею соціальної інфраструктури тощо.

Портал дозволяє здійснювати оцінку полів, зокрема, отримувати інформацію про контури полів, склад с/г культур полів за останні роки, динаміку сівозмін з можливістю розрахунку внесення добрив на конкретні поля, слідкувати за трансформацією типів наземного покриву, їхньою динамікою, переглядати космічні знімки у динаміці, слідкувати за трансформацією типів наземного покриву.

Також через портал можна отримати доступ до інформації про адміністративні межі, кадастровий поділ. Доступним став аналіз вмісту складових елементів ґрунтових горизонтів та інформація про опис складових хімічних елементів у кожному ґрунтовому горизонті на свою територію.