В Україні розпочали розробку концепції власної моделі ринку землі

29 травня 2017, 21:34 2761

У Кабінеті міністрів України 29 травня під головуванням прем’єр-міністра Володимира Гройсмана відбулась нарада щодо розробки Концепції національної моделі обігу земель сільськогосподарського призначення з урахуванням найкращого світового досвіту.

Робоче обговорення щодо засад земельної реформи пройшло за участі першого віце-прем’єр-міністра України – міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, міністра фінансів Олександра Данилюка, народних депутатів-представників профільних комітетів Верховної Ради, представників органів місцевого самоврядування, керівників національних асоціацій товаровиробників та представників фермерських господарств.

Під час наради учасники професійно і аргументовано підійшли до питання перспективи введення в економічний обіг земель с/г призначення і прийшли до спільної позиції: першочергово визначити, яка саме модель обігу земель була б найкращою для України, а наступним етапом починати обговорення її запровадження.

Джерело фото: КМУ
Джерело фото: КМУ

«Мова йде про перспективу запровадження і модель ринку землі. Є багато думок, багато моделей, у кожного є своя. Але дуже важливо, аби ту модель, яку ми в кінцевому рахунку запропонуємо, якщо дійдемо до спільної думки, мала в основі українські інтереси, інтереси українських фермерів і розвитку сільських територій», –  зазначив голова Уряду.

За результатами наради сторони домовилися створити міжвідомчу робочу групу у складі урядовців, народних депутатів, представників профільних аграрних асоціацій та експертів для фахової розробки проекту Концепції української моделі обігу земель.

За словами заступника голови Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Олександра Бакуменка, у проекті Концепції мають бути детально виписані усі обмеження та преференції для учасників ринку, які потім ляжуть в основу законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Далі – робоча група має організувати та провести широке обговорення проекту Концепції із громадськістю в регіонах і зняти всі застереження учасників процесу шляхом запровадження введення поетапного обігу земель із урахуванням усіх запобіжників: Рекомендації Комітету за результатами парламентських слухань.

«Тому нашим спільним завданням має бути консолідація зусиль політичних сил та громадськості для організації і проведення широкої дискусії для напрацювання «дорожньої карти» обігу земель, переведення дискусій з політичної у фахову площину», –  додав Олександр Бакуменко.

Протягом тижня робоча група представить підготовлену концепцію першого етапу земельної реформи на основі напрацювань і з урахуванням думки широкого кола зацікавлених осіб, у першу чергу власників і користувачів цих земель. Лише після широкого громадського обговорення проект Концепції буде схвалено Кабінетом міністрів України.

Формування та обговорення концепції підтримав і «Український клуб аграрного бізнесу». «На засіданні всі погодилися на тому, що мораторій — це вчорашній день, що необхідно розробити концепцію ринку землі. Конструктив полягав в тому, що всі учасники висловили бажання активно працювати над концепцією ринку. Всі погодилися з тим, що ринок земель сільгосппризначення треба запускати», — прокоментував генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький.


AgroPortal.ua за матеріалами прес-служби народного депутата Олександра Бакуменко