УЗА заступилася за Держпродспоживслужбу

10 квітня 2024, 16:51 880

Українська зернова асоціація (УЗА) заявила, що за останній рік ніхто з її членів не стикався з проявами корупційних дій з боку Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Як говориться у повідомленні об’єднання, зернотрейдери України попри всі виклики продовжують працювати задля стабільності української економіки.

«І сьогодні ми — найбільші представники аграрного ринку — вбачаємо низку важливих позитивних змін у діяльності Держпродспоживслужби, які спрощують комунікацію і ведуть до ліквідації корупційних схем, пов’язаних із експортом зерна», — говориться у повідомленні. 

В УЗА нагадали, що 2023 року Служба безпеки України викрила масштабну схему поборів, через які прозорі трейдери не могли постачати зерно на зовнішні ринки і наповнювати бюджет України. 

«Ми вдячні СБУ і Держпродспоживслужбі за якісно виконану роботу. Сьогодні і виробники, і зернотрейдери знову можуть працювати у правовому полі, не очікуючи, що окремі чиновники щоразу вимагатимуть хабарі за оформлення лабораторних досліджень і сертифікатів відповідності агропродукції», — додали в асоціації. 

Наразі Держпродспоживслужбі, на думку фахівців, вдається вести ефективну боротьбу з системною корупцією та забезпечити жорсткий контроль дозвільних процедур в умовах війни.

«Окремої уваги заслуговує робота Одеської обласної фітосанітарноі та ветеринарної лабораторій, які проводять аналізи продукції, що формується для експорту в портах Великої Одеси та Дунайського кластера.

Це приклад того, що, незважаючи на обмежені штат і фінансування, нинішнє керівництво Держпродспоживслужби в правовому полі підтримує діалог із ключовими представниками ринку, щоб допомагати бізнесу і розширювати географію експорту українського зерна», — вважають в УЗА.

І додають, що завдяки цим системним крокам і роботі правоохоронців Україні вдалося уникнути перебоїв з експортом продовольства і забезпечити безперебійну роботу аграрних підприємств, які наповнюють держбюджет під час війни валютною виручкою.

«Водночас сьогодні ми вбачаємо окремі інформаційні атаки на Держпродспоживслужбу від тих, хто прагне дискредитувати всі ці здобутки і нівелювати їх. Але жоден прозорий бізнес не погодиться повернутися до сірих схем! Навпаки — ми готові співпрацювати з державою і спільно докладати максимум зусиль, аби зберегти всі позитивні зміни і рухатися до майбутньої перемоги», — підсумували в асоціації.