Україна збільшує експорт до Східної Європи, скорочує — до Західної

29 листопада 2022, 18:00 2247

63% українського експорту у січні-жовтні 2022 року було спрямовано до країн Європейського Союзу, переважно — до центрального та східного регіону.

Про це говориться у повідомленні Офісу з розвитку підприємництва та експорту в Facebook.

«За 10 місяців 2022 року 63% всього українського експорту було спрямовано до країн ЄС, що на 7,3% більше, ніж у 2021 році. Зростання відбулось шляхом збільшення експорту до країн Центральної та Східної Європи — Польщі та Румунії, Угорщини, Словаччини, Болгарії», — йдеться в повідомленні.

За інформацією офісу, водночас експорт до країн Західної Європи суттєво впав, зокрема, до Німеччини — на 20%, Нідерландів — на 26%, Італії — на 52%.

Суттєвого скорочення зазнав експорт української продукції і до країн Азії — 57% довоєнних показників. Найбільшими торговельними партнерами України в регіоні є Туреччина та Китай (понад 54% експортних постачань).

Крім того, значне скорочення експортних постачань зафіксовано і до країн СНД (окрім Молдови) — до 64%.

У той же час скорочення експорту (до 55%) відбулося і до країн Африки. Найбільшими торговельними партнерами України стали Єгипет, Алжир і Лівія (майже 62% загального експорту до регіону).

Експорт до країн Америки скоротився на 67%. Ключовим торговельним партнером України в регіоні залишаються США (71% експортних постачань).