СБУ назвала зрадників, які допомогли росії вкрасти 650 тис. т зерна

04 серпня 2022, 18:10 2210

Служба безпеки України повідомила про підозру Євгену Балицькому (гауляйтер на окупованій частині Запорізької області), Олександру Сауленку (гауляйтер Бердянська) та Володимиру Стельмаченку (ставленик росіян у Бердянському порту).

Цю трійцю правоохоронці вважають причетною до викрадення та вивезення росією понад 650 000 т українського зерна на $200 млн із тимчасово окупованого півдня України. Про це пише Liga.net.

Усім їм оголошено про підозри за трьома статтями Кримінального кодексу: колабораційна діяльність (ч. 8 ст. 111-1), допомога державі-агресору (ст. 111-2) та порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438).

Служба стверджує, що встановлено весь ланцюжок причетних, починаючи від зрадників, які підписали «дозволи» на вивіз зерна, і закінчуючи всіма членами екіпажу 10 суден рф, які перевозять награбоване.

Також накладено арешт на майно та корпоративні права, що належать Балицькому та його сім'ї, на загальну суму понад 149 млн грн (у тому числі чотири повітряні судна малої авіації у Київській області).

СБУ встановила й інших учасників схеми. Їм також готуються підозри.