Розмінування полів України обійдеться у мільярди доларів

08 березня 2023, 09:26 2192

Повне гуманітарне розмінування коштуватиме мільярди доларів і потребуватиме чимало техніки та спеціалістів.

За оцінками Асоціації саперів, забрудненими вибухівкою в Україні вважаються всі райони, де йшли бої, а це 139 тис. км². Тобто перевірки потребує п’ята частина території країни, пише «Економічна правда».

Водночас «Український клуб аграрного бізнесу» нарахував у звільнених областях близько 2 млн га замінованих полів. Кожен рік простою цих земель коштуватиме економіці країни до $800 млн. У тимчасовій окупації перебувають 6 млн га, які теж потребуватимуть перевірки після звільнення.

Розмінування не гарантує фермерам повернення до роботи на цих землях. Поверхню ще потрібно вирівняти та рекультивувати, тобто відновити родючість ґрунту. Загальну вартість таких робіт «Київська школа економіки» в червні оцінювала в $40 млн. 

В Асоціації саперів кажуть, що розмінування квадратного метра землі може коштувати $3-4. Жоден фермер не здатний профінансувати такі роботи.

«Один аграрій сказав: навіть якщо ми засіємо ці землі марихуаною, то й за кілька років не «відіб’ємо» такі витрати на розмінування», — поділився глава Асоціації саперів Тимур Пістрюга.

Проєкт Military Feodal, який агрегує інформацію для проведення гуманітарного розмінування, влітку 2022 року оцінював повне гуманітарне розмінування у $5 млрд. Зараз ця сума більша.

Потреба у швидкому розмінуванні призвела до розквіту чорного ринку саперів. Щоб зберегти бізнес і робочі місця, аграрії готові ризикувати. У «чорних» саперів обстеження поля коштує $5 тис. за га, розмінування — $1-3 тис./га, однак за якість вони не відповідають. 

В Асоціації саперів вважають, що повне розмінування України може тривати десятки років. Однак досвід інших країн, зокрема Хорватії, та нові технології можуть прискорити цей процес.

«Перед владою стоять кілька завдань: залучати більше донорської допомоги для купівлі техніки, посилити контроль за нелегальними саперами, встановити зрозумілі правила для операторів та побудувати ринок гуманітарного розмінування, зробивши його доступним для фермерів», — підсумовує видання.