росіяни знищили більше 60 тис. га українського лісу

11 квітня 2024, 19:00 812

росіяни знищили понад 60 тис. га українських лісів у Донецькій, Луганській, Харківській та Херсонській областях.

Про це свідчать результати розслідування NGL.media на основі супутникових знімків.

Зазначається, що, за оцінкою Держлісагентства, за час воєнних дій тієї чи іншої шкоди завдано майже 30% усіх лісів України.

Розслідувачі вважають, що сукупна вартість втраченого лісу перевищує 14 млрд грн — це лише прямі збитки, тобто вартість деревини, яку можна було отримати з цих понад 60 тис. га. 

«Ці збитки не враховують екологічних наслідків, ліквідація яких може обійтися значно дорожче», — пояснюють вони. 

Фахівці уточнюють, що до війни ліси займали лише 11% території Луганської області. Це небагато, якщо порівнювати з західною частиною України, де рівень лісистості коливається у межах 30-50%. Водночас супутникові знімки свідчать, що деякі лісомисливські господарства повністю знищені протягом останніх років. 

«Ми бачимо знищення лісу саме через бойові дії та пожежі. Ці ліси були висаджені зі захисною метою, аби захистити ґрунти та населення від піску, який розсипався полями. Зараз ми бачимо, що піски знову відкриті. На тлі масових пожеж складно чітко виокремити зони рубок. До того ж, навряд чи вони рубають так, як ми звикли, залишаючи ділянки правильної форми. Ми знаємо, що росіяни там рубають ті дерева, які хочуть, без логіки і планування», — пояснює науковий співробітник національного природного парку «Кремінські ліси», експерт ГО «Лісові ініціативи і суспільство» Володимир Яроцький.

Крім того, за даними NGL.media, у лісах Луганщини працювали військові мобільні лісопильні комплекси.  Частину вирубаного лісу росіяни, очевидно, використовують для будівництва бліндажів та інших захисних укріплень. Проте частину цієї деревини окуповані лісгоспи відкрито виставляють на продаж за 3-4 тис. рублів (1240-1650 грн).

Водночас навесні 2023 року фіксувались колони російських вантажівок з лісом-кругляком поблизу Маріуполя Донецької області. Ліс везли до Криму. 

За даними експертів, серед природних територій, які найбільше постраждали на Донеччині, — національний природний парк «Святі гори», розташований у Краматорському і Бахмутському районах. З початку вторгнення на цій території точилися бойові дії, внаслідок чого 80% парку знищено.

У Харківській області ліси займають менше 15% території Харківщини, при цьому заміновані або пошкоджені пожежами сьогодні близько 40-45% з них. Після звільнення частини території області розпочалось відновлення роботи лісгоспів. 

«Навіть через півтора року не можемо оцінити масштаби знищеного лісу, адже він замінований. У сусідньому «Ізюмському лісгоспі» — найбільшому в області — тривають активні бої прямо в лісі, припускаємо, що там теж згоріла велика частина», — каже головний лісничий ДП «Куп’янський лісгосп» Олександр Рибка, який на власні очі бачив заповнені кругляком вантажівки, що вивозили ліс у невідомому напрямку.

Херсонщина вважається однією з найменш заліснених областей України, до війни ліси займали менше 5% її території. Окупація очікувано призвела до великих екологічних збитків.

Зокрема, національний природний парк «Олешківські піски» за кілька місяців 2022 року втратив половину захисного лісового бар’єру, який був висаджений ще у 70-80 роках минулого століття. Ліс росіяни вирубували для облаштування укріплень, а також вивозили у мелітопольському напрямку.

Сильно постраждали і Чорноморський біосферний заповідник, «Асканія Нова», національні парки «Меотида», «Азово-Сиваський» та «Джарилгацький», на території яких точилися бойові дії або проходила військова техніка. Є свідчення, що від рубок сильно постраждав Гладківський ліс.

Окрім пожеж, обстрілів та вирубок, ліси Херсонщини серйозно постраждали і внаслідок підриву Каховської ГЕС у червні 2023 року. Тоді затопило майже 55 тис. га лісу на лівобережжі Дніпра.

«росія є одним із найбільших експортерів деревини у світі. Якщо українська деревина із тимчасово окупованих територій потрапляє до них, то це компрометує увесь ринок. Ті, хто купує у росіян, тепер не може бути певний, що не придбав саме деревину незаконного походження», — пояснює засновник та виконавчий директор ГО «Лісові ініціативи і суспільство», координатор проєкту «Боротьба із незаконними рубками в Україні» Дмитро Карабчук.

До 2022 року найбільше російської деревини купували Китай, Узбекистан, Казахстан, Фінляндія та Німеччина. Після вторгнення росіян в Україну країни ЄС фактично заборонили імпорт російської деревини, що призвело до падіння усього російського експорту деревини на 35%. Зараз головними покупцями є Туреччина, ОАЕ, Киргизія, Іран, Південна Корея та Китай.