росіянам наказують мінувати порти та річку Дніпро, щоб блокувати український експорт

24 червня 2022, 15:40 1136

росія спеціально мінує чорноморське узбережжя та річку Дніпро, щоб не дати вивезти зерно з портів України на тлі створеної нею продовольчої кризи у світі.

Про це йдеться у матеріалі The Guardian, пише Громадське.

Зазначається, що російський флот отримав наказ поставити міни в портах Одеси та Очакова і вже замінував річку Дніпро, щоб блокувати експорт українського зерна.

Офіційні особи США також оприлюднили супутникові знімки, що показують збитки, завдані російськими ракетними ударами раніше цього місяця по другому за величиною зерновому терміналу України в Миколаєві. Нещодавно рф обстріляла і резервуари для зберігання соняшникової олії в Миколаєві.

США кажуть, що їхня розвідка вказує на узгоджену російську стратегію щодо відсікання ділянки узбережжя, яка перебуває під контролем України.

«Ми можемо підтвердити, що, попри публічні заяви рф про те, що вона не мінує північно-західну частину Чорного моря, росія насправді розміщує міни у Чорному морі біля Очакова. Ми також маємо дані про те, що російські війська раніше замінували річку Дніпро», — кажуть офіційні особи США.

Нагадаємо, що кремль розповідає світу, що він не блокує українське зерно, а вивезти його заважають нібито українські міни.