росія може продавати вкрадене в Україні зерно через порти Балтії

07 березня 2024, 13:55 768

Литва посилила контроль за надходженням зерна через інформацію, що зерно з окупованих територій України, можливо, реалізується росією через порти Балтійського моря.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на литовські ЗМІ.

«Ми плануємо провести комплексну перевірку зерна, що ввозиться до Литви з країн підвищеного рівня ризику, включно з аналізом походження зерна. З приводу останнього аналізу ми консультуємося з Міністерством довкілля, продовольства і сільського господарства Великої Британії, оскільки тільки у Великій Британії є лабораторії, здатні перевірити походження зерна. Перевірка набуде чинності найближчим часом після узгодження методологічних вимог», —  говориться у заяві Міністерства сільського господарства Литви.

У відомстві підтвердили, що 21 лютого було отримано лист міністра сільського господарства України, в якому йдеться про те, що росія отримує прибуток від експорту зерна з окупованих територій України до третіх країн.

Повідомляється, що одним із можливих шляхів експорту викраденого зерна є використання транспортно-вантажних компаній і портів країн Балтії.

«Ми дуже серйозно ставимося до отриманої інформації — у росії не повинно бути жодної можливості використовувати інфраструктуру Литви та отримувати прибуток від продажу українського зерна», — йдеться у відповіді міністерства.