Литва офіційно заперечила транзит українського зерна до Польщі

01 березня 2024, 10:36 1280

Міністерство сільського господарства Литви відкидає звинувачення щодо повернення до Польщі українського зерна, яке транзитом слідувало через вказану країну.

Про це йдеться в офіційній заяві відомства, пише ІА «АПК-Інформ» із посиланням на литовські ЗМІ.

«Звинувачення в тому, що українське зерно, яке проходить через Литву, експортується до Польщі як литовське, необґрунтовані», — заявили в Мінсільгоспі.

Також у міністерстві зазначили, що під час акції протесту польських фермерів на кордоні з Литвою, яка запланована на 1 березня, загальний транспортний потік через найбільший пункт пропуску «Будзисько Калварія» блокуватися не буде.

Як зазначив організатор протесту на литовському кордоні Кароль Пєчинський, перевірки транспорту, які розпочнуться сьогодні, 1 березня, о 10:00 (за Варшавою), заплановані протягом тижня в цілодобовому режимі. Фермери чергуватимуть позмінно, а перевірки будуть проводитися спільно з офіцерами різних служб, пише LRT.

«Митно-податкова інспекція, поліція та інспекція дорожнього транспорту разом із фермерами перевірятимуть великовагові транспортні засоби, такі як тентовані та силосні причепи», — сказав Пєчинський.

З польського боку, за словами організаторів протесту, перевірятимуть російське та українське зерно, яке надходить до країни.

Заступник міністра внутрішніх справ Литви Арнольдас Абрамавічюс сказав виданню, що перевірки не повинні стосуватися великовагових транспортних засобів до 18 т, хоча їх можна припиняти вибірково.

«Польська сторона підтверджує, що перевірку здійснюватимуть державні служби, а не самі фермери чи протестувальники. Трактори протестувальників, до 100 одиниць, будуть припарковані на узбіччі», — зазначив Абрамавічюс.