Пшениця подорожчала після обстрілу росією судна, яке йшло в Україну

14 серпня 2023, 09:18 1059

Ціни на пшеницю зросли після того, як російський військовий корабель обстріляв вантажне судно у Чорному морі під час спроби зупинити його для перевірки.

Як пише Bloomberg із посиланням на військове міністерство рф, російський патрульний корабель відкрив вогонь через те, що команда суховантажу, що прямував до українського порту Ізмаїл, не відповіла на запит про огляд судна.

Так, ф'ючерси на пшеницю зросли приблизно на 1,2% — до $6,56 за бушель після падіння на 1,5% у п'ятницю.

Водночас міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що дії росії щодо зупинки цивільного судна в Чорному морі є відвертим ігноруванням прав чорноморських держав на вільне судноплавство та прав іноземних суден на мирний прохід через територіальне море прибережних країн.

Він також розповів, що Україна закликала ООН та партнерів жорстко відреагувати на дії росії та докласти всіх зусиль для припинення терору в Чорному морі та вжити заходів проти рф як країни-члена Міжнародної морської організації.

«Із метою уникнення провокацій рекомендуємо капітанам суден, які прямують до/з українських морських портів, пропливати якомога ближче до узбережжя північно-західної частини Чорного моря через територіальні води Туреччини, Румунії та Болгарії», — додав Кубраков.

Він також зазначив, що Україна не може ані підтвердити, ані спростувати інформацію, чи відбувався обстріл судна.