Понад 70% переміщених осіб евакуювались до сільської місцевості

23 травня 2022, 19:00 615

Джерело фото: armyinform.com.ua

Більше 7 млн внутрішньо переміщених осіб (ВПО) перебувають зараз у межах України. Понад 70% із них знайшли прихисток у невеликих містечках та сільській місцевості.

Такі дані Міжнародній організації з міграції повідомила консультант з обліку та управління персоналом молочних ферм Катерина Дудка в своїй колонці для Аgrotimes.

Вона зазначила, що сільськогосподарські підприємства мають зараз можливість поповнити свій кадровий потенціал за рахунок ВПО.

«Багато керівників підприємств та керівників служб з управління персоналом відмічають, що мобілізація, виїзд громадян України за кордон, зміни в умовах ведення бізнесу, зниження доходів підприємства — це насамперед стрес та нестабільність для забезпеченості кадрами як основним ресурсом підприємства.

Таке відношення керівників є природнім. Адже, за даними дослідження Center for America Progress, кожне звільнення та найм нового працівника — це прямі та опосередковані втрати для бізнесу, які можуть сягати від 16% до 213% річної заробітної плати працівника залежно від рівня посади, кваліфікації тощо», — пояснює експерт. 

Катерина Дудка також зазначає: з одного боку, бізнес, що має змогу працювати, зобов’язаний за будь-якої можливості підтримати людей, які опинилися в ситуації змушеного переселення. І позитивним є те, що держава намагається стимулювати таку підтримку та надати компенсацію підприємствам, що працевлаштовують ВПО.

«З іншого боку, підприємства мають навчитися розуміти та використовувати ряд переваг. Зокрема, нові працівники приносять своє свіже бачення процесів на підприємства, можуть оцінити недоліки та часто стають ініціаторами інновацій — це дуже важливо для підприємств, що плекали персонал певним колективним шаблонним мисленням, яке певного часу починає значно гальмувати розвиток. Нові працівники зазвичай прагнуть показати себе з кращого боку, працюють на результат, проявляють активність», — пояснює вона.