Підписано перший договір на розмінування сільгоспземель за держпрограмою

01 жовтня 2024, 11:20 246

Центр гуманітарного розмінування підписав перший договір із переможцем аукціону на надання послуг із розмінування земель сільськогосподарського призначення.

Як говориться у повідомленні Міністерства економіки, ним став оператор протимінної діяльності «Українські сервіси розмінування», який розміновуватиме ділянку площею 86 га в Шевченківській громаді Миколаївської області. 

«Вперше в українській історії ми маємо підписану угоду з розмінування ділянки сільськогосподарського призначення, як результат відкритих торгів у системі Prozorro. Завдяки конкуренції початкова ціна знизилась на понад 1 млн грн. Так держава отримає економію коштів, а фермер — повну компенсацію вартості розмінування від держави. Загалом у системі Prozorro відбулося вже 11 подібних аукціонів. На торгах змагалося від 2 до 6 учасників. Падіння ціни під час торгів становило понад 18%, що зекономить для державного бюджету понад 44 млн грн», — сказала перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Фермерське господарство в липні подалося на участь у державній програмі компенсації вартості розмінування сільгоспземель. 

Територія, яку потрібно розмінувати в Шевченковому, складається з 12 ділянок різного рівня складності. На них зафіксовані касетні боєприпаси, протипіхотні та протитранспортні міни, боєприпаси до стрілецької зброї. Частина ділянок вкриті травою, на частині є також дерева і очерет. За розмінування ділянки оператор отримає 4,85 млн грн. Шевченкове в перший рік війни фактично знаходилося на лінії фронту.

Як зазначив заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний, конкуренція на аукціонах серед операторів складає до 6 пропозицій на один лот. 

Загалом у системі Prozorro Центр гуманітарного розмінування оголосив 20 аукціонів із закупівлі послуг з розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 6 690 га. Наступні девʼять аукціонів заплановані на 1 жовтня. Площа ділянок, на які закуповуватимуться послуги з розмінування, складає 2 470 га, а стартова ціна — понад 172 млн грн.