Орендну плату за землю в Україні пропонують прив’язати до НГО

29 травня 2024, 12:45 1350

Верховна Рада України зареєструвала законопроєкт, яким пропонується розмір орендної плати за землю встановлювати з урахуванням нормативної грошової оцінки (НГО).

Йдеться про законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо уточнення деяких положень, пов’язаних з визначенням розміру орендної плати за землю» (№11287), опублікований на сайті парламенту.

«Проєктом закону пропонується внести зміни до Податкового кодексу України та Закону України «Про оренду землі», якими передбачається визначити, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди землі та обчислюється у відсотках від нормативної грошової оцінки землі, що виражений у грошовому еквіваленті на дату укладення договору оренди», — говориться у пояснювальній записці до документу.

Очікується, що прийняття законопроєкту забезпечить застосування нормативної грошової оцінки земельної ділянки як основи для визначення розміру орендної плати, а зміну нормативної грошової оцінки — як підстави для перегляду розміру орендної плати за землю.

Згідно із законом «Про оренду землі» орендна плата за землю — це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.