Найбільші складнощі з реалізацією зібраного врожаю мають невеликі господарства

08 грудня 2022, 13:50 2009

Багато сільгоспвиробників скаржаться на низькі ціни попиту, що ледь-ледь покривають затрати на вирощене збіжжя, а іноді є навіть нижчими, ніж його собівартість, а також на відсутність ринку збуту через зупинку роботи більшості українських морських портів та підвищення цін на логістику.

Про це свідчать результати опитування ІА «АПК-Інформ».

Відмічається, що найважче вдається знайти покупців аграріям Тернопільщини (100% опитаних), Хмельниччини (97%), Кіровоградщини та Київщини (по 91%), а також Черкащини (89%), Дніпропетровщини (88%), Полтавщини (84%) і Львівщини (82%).

Трохи легше з пошуком покупців сільгоспвиробникам на Закарпатті, де лише 18% опитаних мають складнощі з реалізацією зернових та олійних, на Рівненщині (34%), Вінниччині (36%) та Волині (38%).

Що ж стосується наявності транспорту для перевезень, то на відміну від перших місяців широкомасштабної війни в 66% опитаних не виникає складнощів з його пошуком для відвантаження агропродукції. Так, більшість аграріїв зазначали, що продають товар безпосередньо з підприємств, а ті сільгоспвиробники, які самостійно займаються доставкою, зазначають, що дефіциту пропозиції транспорту не спостерігається. Питання лише в ціні, адже вартість логістики на тлі здорожчання палива значно злетіла вгору. Також трохи менше 17% респондентів використовують власний транспорт для відвантаження товару покупцеві.