Настрої українського бізнесу продовжили покращуватись

03 жовтня 2024, 19:00 203

Бізнес покращив свої оцінки щодо прогнозів результатів своєї діяльності.

Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який у вересні становив 48,7 порівняно з 48,4 у серпні, говориться у повідомленні Національного банку України

Зазначається, що поліпшенню оцінок сприяло пожвавлення внутрішнього попиту, бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та доріг, стабільна робота морського коридору тощо. Стримували оптимізм та активність бізнесу обстріли критичної інфраструктури, погіршення курсових очікувань, підвищення акцизів на пальне тощо.

Підприємства торгівлі найоптимістичніше оцінили результати своєї діяльності. Цьому сприяли жвавий споживчий попит, достатня пропозиція товарів і розширення ланцюгів постачання: секторальний індекс становив 52,1 (у серпні — 50,4).

Промисловість надала позитивні оцінки своєї ділової активності завдяки сталому споживчому попиту, нарощенню виробництва та налагодженню логістики: секторальний індекс — 50,3 (у серпні — 48,6).

Підприємства будівництва зберегли позитивні оцінки своїх економічних результатів у найближчій перспективі, зважаючи на бюджетне фінансування будівництва доріг та інфраструктури, а також сезонний  фактор: секторальний індекс — 50,1  (у серпні — 50,7).

У сфері послуг посилились негативні оцінки через дефіцит кваліфікованих кадрів і збільшення витрат бізнесу на оплату праці та альтернативні джерела енергопостачання: секторальний індекс — 44,6 (у серпні — 46,5).

У НБУ зазначили, що усі учасники опитування спрогнозували зростання цін на свої товари та послуги. 

Також регулятор уточнив, що ринок праці наразі нестійкий. Більшість опитуваних очікують скорочення персоналу, винятком залишається сфера будівництва.