Херсонщина залишиться без зрошення через підрив ГЕС

06 червня 2023, 16:16 1460

Головним ударом для регіону стане втрата дамби Каховської ГЕС.

Таку думку висловив у коментарі «Інтерфакс-Україна» директор ФГ «Акант», одного з найбільших виробників цибулі в Каховці, Віктор Помазнюк. 

«Адже дамба тримає воду і регулює її надходження до зрошувальних каналів, які простягалися по всьому херсонському степу. Складно уявити, як її ремонтувати і чи можна це зробити. Уся лівобережна частина Херсонської області отримувала воду завдяки цій дамбі з Дніпра. По суті, немає Каховського водосховища — немає накопиченої для регіону води», — пояснив він.

На його думку, з огляду на зміни клімату та глобальне потепління, якщо питання з відновленням дамби не буде вирішене пріоритетно, херсонський степ легко може перетворитися на пустелю.

«Каховка залишилася без води, а значить і без сільського господарства. Без зрошення овочі вирощувати не вдасться», — пояснив Віктор Помазнюк.

Він додав, що наслідки відчує на собі Крим, який також залишиться без води для зрошення.

«Каховська ГЕС будувалася для акумулювання і подачі води Північно-Кримським каналом до Криму... Своїми діями росіяни залишили півострів без зрошення. Однак, як розуміємо, це турбує українців набагато більше, ніж росіян», — зазначив директор ФГ «Акант».