Гадзала відсторонили від керівництва НААН

29 квітня 2021, 11:57 2898

Київський апеляційний суд 28 квітня 2021 р. прийняв рішення щодо відсторонення від посади керівника Національної академії аграрних наук.

Про це йдеться у повідомленні Національної поліції України.

«Керівник НААН України підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Зокрема, директор сприяв у призначенні на посаду керівника одного з державних підприємств, що входять у структуру НААН України. У свою чергу новопризначений керівник мав не перешкоджати укладанню договорів про спільну діяльність між державним підприємством та конкретно визначеними суб»єктами господарської діяльності», — пояснили у відомстві.

Також правоохоронці встановили, що підозрюваний сприяв зарахуванню цієї ж особи до списку претендентів на заміщення вакансій академіків і подальшій передачі відповідних матеріалів на розгляд Президії НААН. За свою допомогу фігурант отримав елітний позашляховик.

«За прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна», — додають у Нацполіції.

Досудове розслідування триває.


Для довідки: в січні 2020 р. детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) повідомили президенту Національної академії аграрних наук Ярославу Гадзало і ще чотирьом високопоставленим посадовим особам НААН про підозру в причетності до незаконного відчуження  15 га особливо цінних земель, що належали академії.

У грудні 2020 р. поліція викрила президента Національної академії аграрних наук України Ярослава Гадзало в одержанні неправомірної вигоди.