Гострого дефіциту елеваторних потужностей в Україні не буде попри те, що аграрії воліють закласти збіжжя на зберігання й чекати на кращу ціну, ніж віддавати його фактично за безцінь.
Таку думку висловив заступник генерального директора ТОВ «Сол АГРО» Сергій Щербань у колонці на AgroTimes.
Він назвав три причини для таких висновків.
«По-перше, 23-30% земель не беруть участі в генерації обсягу валу зерна в Україні через активні бойові дії або тимчасову окупацію. По-друге, агровиробники з метою оптимізації витрат наразі купують мінімальний набір добрив та ЗЗР, що цілком логічно призводить до зниження врожайності та якості збіжжя», — сказав фахівець.
І зауважив, що цього року в Україні спостерігається гострий дефіцит продовольчої пшениці.
«По-третє, кукурудза, яка займає левову частку в будь-якому елеваторі у будь-якому регіоні, наразі стоїть у полях, і її масово відмовляються косити в небазисних показниках вологості. Бо наразі кожну десяту тонну потрібно віддати за сушіння. До того ж цього року багато аграріїв зменшили площі під кукурудзою й замість неї посіяли соняшник.
Відповідно, елеватори просто не доберуть певні обсяги кукурудзи, та й агровиробники давно адаптувалися до зберігання пшениці та соняшнику на власних потужностях. Ці складські приміщення навіть не обліковуються, тому сказати точно, скільки їх, просто неможливо», — додав Сергій Щербань.
Він підкреслив, що у зберіганні також допомагають рукави. Наразі доволі багато у полях зерна в біг-бегах, в яких прекрасно зберігають як пшеницю, так і соняшник.
«Проте ті агровиробники, які не мають власної інфраструктури, віддаватимуть продовольчу пшеницю ІІ та ІІІ класу на елеватори, щоб зберегти якість збіжжя, мати складську квитанцію й можливість у будь-який момент продати зерно на піку ціни. А ось фураж, ймовірно, складуватимуть на наявних в господарствах складах, адже на якість збіжжя це вже не вплине», — підсумував він.