Блокада кордону: вантажівки повезли потягами

08 грудня 2023, 09:23 2761

Польські митники наразі проводять огляд навантаженого 23 українськими фурами тестового контрейлерного поїзда.

Про це повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» (УЗ) Валерій Ткачов на зустрічі з агроекспортерами, пише «Інтерфакс-Україна».

Він підтвердив інформацію в поширюваному в інтернеті вірусному відео, на якому залізницею рухаються навантажені на контрейлерні платформи українські фури. У такий спосіб українські експортери намагаються вирішити проблему з перетином українсько-польського кордону, що блокується протягом місяця польськими перевізниками.

«Зараз у нас стоїть навантажений поїзд на переході з Грубешувом (пункт пропуску на українсько-польському кордоні «Ізов Грубешув». — Ред.). У нас уже є завантажені 23 вагони контрейлерні з фурами», — сказав Ткачов.

За його інформацією, наразі українська та польська сторони узгоджують технічні питання. У польської митниці є питання щодо габаритів вантажів, а також щодо наявності в баках фур палива.

«Щойно цей тестовий поїзд пройде, і все буде добре, ми запустимо це в масовому порядку», — пообіцяв представник УЗ і повідомив, що оператором таких вантажоперевезень залізницею буде Український державний центр транспортного сервісу «Ліски».

У пресслужбі «Укрзалізниці» повідомили, що перший контрейлерний поїзд із вантажівками відправили до Польщі.

«Над проєктом компанія працювала два тижні. У складі поїзда 23 платформи, на які було завантажено 13 тягачів з напівпричепами», — додали в компанії.

Поїзд курсує за маршрутом Скнилів (Україна) Славкув (Польща). Митне та прикордонне оформлення вантажу проходить на залізничному прикордонному переході «Ізов – Грубешув». Аналогічні рейси будуть організовані й у зворотному напрямку. 

Трансфер водіїв автівок з точки завантаження на залізничну платформу в точку розвантаження забезпечується автобусом.

«Наразі ще існують формальні питання щодо швидкого перетину польського кордону, і фахівці вже працюють над прискоренням процесу», — зауважили в «Укрзалізниці».