Аграрії закликають Зеленського разом обговорити земельну реформу

03 вересня 2019, 10:51 2071

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), яка повністю підтримує проведення земельної реформи, принципи спрощення, дерегуляції та залучення інвестицій, звернулася до Президента Володимира Зеленського з метою обговорення найбільш важливих елементів земельної реформи для українського агробізнесу.

Про це повідомив президент УКАБ, генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса на своїй сторінці у Facebook.

«Земельна реформа не має проводитись лише заради реформування. Земельна реформа може і повинна стати інструментом досягнення основних агрополітичних цілей у контексті орієнтації на збільшення експорту, підвищення продуктивності та ефективності ведення бізнесу», — вважає він.

Як зазначив президент УКАБ, мало хто пам'ятає, що у 2003 році Україна імпортувала пшеницю, у 2007 році була заборона на експорт зерна, а у 2013 році були введені спеціальні квоти.

«Сьогодні аграрний сектор продовжує зростати, незважаючи на скрутну ситуацію в економіці країни, а Україна є одним із глобальних гравців на світовому аграрному ринку», — підкреслив Алекс Ліссітса.

Говорячи мовою цифр: експорт з 2009 року зріс з $9,5 млрд до $18,6 млрд у 2018 році; кількість країн, куди експортувалась продукція за останні 10 років, зросла з 149 до 185, а валове виробництво зернових і олійних збільшилося на 60% — до 91,5 млн т.

«Земельна реформа має сприяти збереженню цих позицій та залученню додаткових інвестицій в агросектор України», — сказав Алекс Ліссітса, зазначивши, що УКАБ налаштований до максимально конструктивного діалогу на благо розвитку українського агросектору.

В УКАБ підкреслюють, що члени асоціації готові максимально сприяти команді Офісу Президента, Кабінету Міністрів України, профільного комітету Верховної Ради України з наданням фахової підтримки, необхідних даних, консультацій, застережень, рекомендацій, що необхідні для реформування галузі та побудови моделі ринку землі, яка максимально сприятиме не лише залученню інвестицій, але й розвитку сільськогосподарського виробництва іноземними та вітчизняними виробниками.