У Швеції розробили ґрунт, який на 50% прискорює розвиток посівів зернових

31 грудня 2023, 15:16 4771

Дослідницька група Лабораторії органічної електроніки Лінчепінгського університету (Швеція) розробила субстрат eSoil для гідропонного вирощування.

Саджанці ячменю за 15 днів виросли на 50% більше завдяки електричному стимулюванню коріння, повідомляє Psyc.org

Зазвичай як субстрат для вирощування на гідропоніці використовують мінеральну вату. Вона не тільки не розкладається, але й виробляється за допомогою дуже енергомісткого процесу. Електронний культиваційний субстрат eSoil виготовляється з целюлози, найпоширенішого біополімеру, змішаного з провідним полімером під назвою PEDOT. Ця комбінація була вперше використана для вирощування рослин.

Для стимуляції коріння дослідники використовували високу напругу. Перевага цього «ґрунту» полягає в тому, що він має дуже низьке енергоспоживання і не містить небезпеки високої напруги. 

«Ми можемо змусити розсаду рости швидше, використовуючи менше ресурсів. Ми ще не знаємо, як це насправді працює, які біологічні механізми залучені. Ми з'ясували, що розсада ефективніше засвоює азот, але поки що незрозуміло, як саме електрична стимуляція впливає на цей процес», — зазначає керівниця дослідження Елені Ставрініду.

Вона вважає, що нове дослідження відкриє шлях для нових наукових напрямів для подальшого розвитку гідропонного вирощування.

«Ми не можемо стверджувати, що гідропоніка розв'яже проблему продовольчої безпеки. Але вона, безумовно, зможе допомогти, особливо в районах з малою кількістю орних земель і суворими екологічними умовами», — додала науковець.