Зрошувальний сезон фінішує: на поля подали 100 млн кубометрів води

15 листопада 2023, 17:10 1188

Водогосподарські організації у Одеській, Запорізькій та Миколаївській областях надали аграріям послуг із подачі води на зрошення на площу близько 38 тис. га, що на 6% більше, ніж минулого року.

Про це говориться у повідомленні Державного агентства розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

«Водоподачу здійснювали 120 насосних станцій, якими подано понад 100 млн м³ води, а це на 25% більше, ніж минулого року», — додали у відомстві. 

Найбільша площа зрошення обслуговувалась Кілійським МУВГ: на понад 10 тис. га сільгоспугідь було подано понад 58 млн м³ води.

«На завершальному етапі зрошувального сезону проводиться вологозарядка, яка є запорукою гарантованого урожаю наступного року завдяки насиченню ґрунту вологою. Науково та практично доведено, що вологозарядкові поливи дають позитивний результат під час застосування у овочівництві та багаторічних насадженнях, під озимі культури. Проводять вологозарядкові поливи для поповнення запасів вологи як у верхніх, так і у глибших шарах ґрунту, що запобігає виникненню ґрунтової посухи. Таким чином створюється буферний запас вологи в ґрунті, що забезпечує приріст урожаю. Особливо цінна осіння вологозарядка, яка покращує водний і тепловий режими ґрунту, а отже й зимівлю плодово-ягідних дерев, озимих культур тощо», — підсумували у відомстві. 

Наразі працівниками управлінь водного господарства Держрибагентства здійснюється підготовка об’єктів водогосподарсько-меліоративного комплексу та зрошувальних систем до зимового періоду: обстежується їх технічний стан, проводиться консервація запірно-регулюючої арматури тощо.