Ярої пшениці цьогоріч посіяли в 5 разів більше

17 червня 2022, 12:56 696

Українські аграрії у 2022 році в умовах воєнного стану завершили найскладнішу посівну кампанію в історії країни.

Про це йдеться в повідомленні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

«Через війну вдалось засіяти лише три чверті орних земель України. Аграрії зіткнулись з нестачею палива, обстрілами, мінуванням території, проблемами з логістикою», — констатують у парламенті. 

За прогнозами Мінагрополітики, Україна забезпечить внутрішнє споживання всіх ключових сільгоспкультур на рівні 65 млн т зернових та олійних, експорт очікується на рівні 30 млн.

«Цього року відбулася певна реструктуризація змін із погляду пріоритетності культур. На це вплинуло декілька факторів: собівартість витрат на гектар, можливість реалізації для внутрішніх потреб і те, яка врожайність продукції з гектара землі та її вартість за тонну. Найбільша зміна в структурі посівів стосувалася пшениці, кукурудзи, соняшнику та сої», — сказано в повідомленні комітету.

Так, якщо в 2021 році ярої пшениці було посіяно 42 тис. га, то цього року — майже 200 тис. га (тобто майже у 5 разів більше). 

Площа посівів сої залишилася на рівні попереднього року — близько 1 250 га (торік — 1300 га), але в цьогорічній структурі посівів її обсяги збільшилися, оскільки в цілому скоротилися посівні площі.

Площі посівів під соняшник скоротилися у порівнянні з минулим роком, але несуттєво, і зберегли високий показник у 4,7 млн га.

Відбулося скорочення посівів кукурудзи: цього року 4,6 млн проти 5,5 млн га торік, що пов’язано насамперед із тим, що кукурудза дає велику врожайність і складніша в логістиці.