В Україні вирощується близько 3 тис. га технічних конопель

09 липня 2022, 08:00 2980

Сьогодні в Україні вирощується близько 3 тис. га технічних конопель. Це культура з ланцюгом доданої вартості, де використовуються всі складові — стебло, листя, насіння, коріння. Для України актуальні переробка насіння, виробництво олії та волокна.

Про це розповіли в Інституті луб'яних культур НААН.

Відзначається, що промислові коноплі в ЄС позиціонуються як рослина для організації зеленої економіки та є стратегічною культурою для Зеленої угоди. Крім того, 1 га конопель поглинає 15 т СО2. Тому Україна, як кандидат в ЄС, має теж імплементувати європейський досвід законодавчої бази щодо конопель. 

В Інституті луб'яних культур порахували ефективність вирощування конопель: при затратах на 100 га  в 20 млн грн можна отримати з цієї площі насаджень від 3,9 млн грн, а при переробці дохід може складати десятки мільйонів гривень. Сучасні сорти промислових конопель дають близько 12 т/га сухої біомаси, яка може бути використана для виробництва біопалива чи паперу.

Також виробники, які займаються вирощуванням конопель, виготовляють продукти харчування на їх основі, при цьому застосовується більш глибока переробка.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua