В Україні збільшать кількість лабораторій, які перевіряють картоплю

25 лютого 2021, 09:15 1782

Державна служба з питань безпечносты харчових продуктів і захисту споживачів розширить перелік лабораторій, у яких здійснюються дослідження карантинних організмів у картоплі вітчизняних виробників.

Про це повідомила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька, йдеться у повідомленні відомства.

Як зазначається, збільшення кількості лабораторій допоможе українським виробникам картоплі наростити експорт. Зараз дослідження за повним переліком карантинних організмів проводяться лише в Житомирській та Чернігівській лабораторіях. Є домовленість про посилення лабораторій ще у Херсонській, Львівській, Волинській та Тернопільській областях.

«Ми вже робимо все залежне від Держпродспоживслужби, й надалібудемо максимально сприяти експорту продукції українських виробників», — зазначила Владислава Магалецька.

Голова Держпродспоживслужби розповіла що в Україні зростає кількість ділянок, які є вільними від карантинних організмів. Фахівці зафіксували, що з 2018 по 2020 рік вдвічі була збільшена площа ділянок — місць вирощування промислової картоплі, вільних від шкідливих організмів. Так, у 2018 році в Україні було 37 таких ділянок площею 1036,5 га, а в 2020 році — вже 65 ділянок площею 2181,8 га.

Значно покращились й показники, які стосуються поширення карантинних організмів, щодо яких встановлено карантинний режим. Це картопляна міль (площа зараження зменшилась вдвічі — з 1575 га в 2018 році до 706 га в 2020 році), рак картоплі (площа зараження зменшилась з 2411 га в 2018 році до 2229 га в 2020 році), бура гниль картоплі (відбулось зниження площі зараження з 183 га в 2019 році до 113 га в 2020 році) та золотиста картопляна нематода (площа зараження зменшилась з 4277 га в 2018 році до 3569 га в 2020 році).