Урожай-2023: експерти покращили прогноз щодо посівів зернових

31 березня 2023, 11:14 2174

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» оновила прогноз урожаю 2023 року через постійну зміну ринкових умов.

Як говориться у повідомленні УКАБ, основними відмінностями оновленого прогнозу є зростання посівних площ зернових культур та зниження посівних площ олійних культур, а також більш високий рівень урожайності. 

З урахуванням низки факторів, в 2023 році можна очікувати посівні площі зернових культур на рівні 9,6 млн га (пшениця — 4,3 млн га, кукурудза — 3,3 млн га та ячмінь — 1,4 млн га). В результаті очікується отримання 39,6 млн т зернових (пшениця — 15,8 млн т, кукурудза — 18,5 млн т та ячмінь — 4,2 млн т).

Щодо олійних культур, то їх посівні площі очікуються на рівні 9,3 млн га (соняшник — 6,1 млн га, соя — 2,0 млн га та ріпак — 1,2 млн га). Це дозволить отримати валовий збір на рівні 19,8 млн т (соняшник — 13,0 млн т, соя — 4,0 млн т та ріпак — 2,8 млн т). 

«За попередніми оцінками, такий врожай зможе повністю задовольнити внутрішній попит і забезпечить експортний потенціал на рівні 41 млн т зернових та олійних культур», — вважають в УКАБ.

Факторами, що вплинули на зміну прогнозу врожаю зернових та олійних культур, були:

  • оновлення даних щодо посівних площ озимих культур Міністерством аграрної політики та продовольства у бік збільшення;
  • відносно сталий обсяг експорту продукції АПК на рівні 6 млн т щомісяця та зменшення вартості логістики;
  • продовження роботи зернового коридору ще на 120 днів;
  • збір урожаю майже всієї кукурудзи 2022 року;
  • тенденція щодо зменшення ціни на добрива проти періоду, коли був зроблений попередній прогноз;
  • відновлення стабільності електропостачання, що дозволило поновити сушіння зернових і олійних культур та додає більше впевненості на новий сезон;
  • активізація роботи з обстеження та розмінування полів у деокупованих районах Миколаївської, Херсонської та Харківської областей.