Питання дорогих добрив некритичне для 20% агропідприємств

08 травня 2023, 08:39 1897

Цьогорічні повені внесли свої корективи у початок посівної кампанії. Ще однією проблемою для аграріїв стала ціна на мінеральні добрива.

Таку думку висловив заступник директора «Гнідавського цукрового заводу» Олександр Нікішин, говориться у повідомленні підприємства. 

Він вважає, що причин цьому декілька. По-перше, вітчизняні виробництва повністю націлені на тамування потреб українського АПК. По-друге, через війну аграрії не змогли завчасно придбати сировину.

«Той, хто працює у режимі правильності сівозмін, має розвинуте тваринництво, де може використовувати органіку, перебуває не в такій критичній ситуації з мінеральними добривами. Однак таких господарств не більше 20%, решта ж у собівартість вирощеної продукції змушені будуть враховувати високу ціну мінеральних добрив. Адже обманути рослину не можна: не забезпечиш живлення — не отримаєш урожай. Безумовно, це відобразиться і на якості вирощеної продукції, зокрема і цукрового буряку», — пояснив Олександр Нікішин.

Зі свого боку, директор «Гнідавського цукрового заводу» Василь Муха зауважив, що буряк — хороша культура, просто його відвикли вирощувати, але рентабельність для господарств велика, вона не може навіть порівнюватися з зерновими.