Про це йдеться у повідомленні Української плодоовочевої асоціації.
Так, в минулому, 2019 році, посівні площі під гарбузом збільшилися на 5% і склали 30,8 тис. га.
«Чому так відбувається і сільгоспвиробники все більше звертають увагу на цю культуру як перспективну для розвитку власного агробізнесу? Це пояснюється, перш за все, трендом здорового харчування, який міцно увійшов в життя європейських країн і поступово розвивається й в Україні. Бути здоровим — модно, також як й харчуватися здоровою їжею. Гарбуз, у свою чергу, містить багато корисних елементів, які позитивно впливають на організм людини», — пояснює директорка з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.
Вона зазначає, що основним зовнішнім ринком збуту для українського гарбуза залишаються країни ЄС.
«Однак для експорту підійдуть далеко не всі сорти. Традиційні гарбузи великого калібру не користуються попитом в країнах Європи. Натомість столові сорти вагою не більше 1 кг, як скажімо Butternut squash, Acorn Squash або Sugar Pie Pumpkin, охоче купляють європейці», — зазначає Катерина Звєрєва.
Експертка також додає, що цього року врожай гарбузів в Україні, як і майже усіх видів овочевих культур, значно постраждав внаслідок погодних умов — весняних заморозків та значної кількості опадів у першій половині літа. Через це гарбузи, за словами фермерів, що займаються їх вирощуванням, досі не набули стиглості. Результат — зменшення врожайності культури та підвищення ціни на неї майже вдвічі. Так, якщо минулого року ціна гарбуза складала 5-6 грн/кг, то цього року аграрії півдня України реалізують культуру вже в ціновому діапазоні 10-12 грн/кг.
Говорити про конкретні прогнози щодо експорту за таких умов, за словами Катерини Звєрєвої, поки зарано.
«Активна фаза збирання врожаю тільки-но розпочалася в Україні. Масова ж торгівля цієї культурою очікується наприкінці жовтня», — пояснює вона.