Запорізький племінний репродуктор б'є молочні рекорди

02 липня 2018, 10:00 5244

ТОВ «Татекс СПФ» отримало у минулому році кошти обласного бюджету за приріст дійної череди корів у рамках реалізації програми розвитку галузі молочного скотарства в сільськогосподарських підприємствах та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативах Запорізької області на 2014-2018 рр.

Про це йдеться у повідомленні Запорізької облдержадміністрації.

Як зазначається, господарство має статус племінного репродуктора з вирощування та розведення поголів'я  великої рогатої худоби української червоно — рябої молочної породи. ТОВ «Татекс СПФ» забезпечує не тільки власне відтворення поголів«я великої рогатої худоби, а й має можливість реалізовувати племінне поголів«я іншим господарствам.

«Наразі у господарстві налічується 406 голів великої рогатої худоби, в тому числі 190 корів. За минулий рік у господарстві надій на одну корову склав 8927 кг, це другий показник по області. З початку року надій молока на одну корову склав 4615 кг, що більше минулорічного показника на 213 кг. Виробництво молока збільшилося на 58 тонн до рівня минулого року і склало 877 тонн», — йдеться у повідомленні.

Інформація по кожній корові знаходиться в електронному вигляді, де автоматично постійно фіксується продуктивність та фізіологічний стан. Середньодобовий надій молока на одну корову складає 29 кг при середньому по області 18,3 кг. Це один із найвищих показників серед сільгосппідприємств регіону, зазначають в ОДА.

У господарстві за власні кошти побудовано та введено в дію доїльний зал типу «Паралель», реконструйовано та введено в дію два корівники на 300 голів, здійснено реконструкцію тваринницького приміщення на 200 голів та вигульні майданчики для поголів«я молодняка великої рогатої худоби, говориться у повідомленні.

За словами керівника підприємства Ігоря Столяра, у поточному році в господарстві планується не тільки зберегти, а й збільшити поголів'я дійної череди корів та продовжити участь у виконанні обласної програми.


Для довідки: З метою стимулювання нарощування поголів'я великої рогатої худоби, в першу чергу маточного поголів'я корів, збільшення виробництва молока та м'яса, в регіоні прийнята та діє програма розвитку галузі молочного скотарства в сільськогосподарських підприємствах та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативах Запорізької області на 2014-2018 роки. Програмою передбачено щорічне виділення коштів із загального фонду обласного бюджету в розмірі 1 млн. грн. із розрахунку 5 тис. грн. за кожну прирощену голову дійного стада корів.