В ДПЗКУ назвали варіант вирішення проблеми з китайським кредитом

19 грудня 2021, 09:00 208

Державна продовольчо-зернова корпорація України не має коштів для здійснення чергової виплати за кредитом Китайській національній корпорації машинної промисловості та генеральних підрядів (CCEC) у січні 2022 р.

Про це в інтерв'ю «Бізнес.Цензор» розповів керівник ДПЗКУ Василь Коваленко.

Він зазначив, що корпорація виплачує $96 млн двічі на рік. Зараз на рахунках близько $25 млн.

«Була зустріч із керівництвом держбанків, ми розглядаємо варіанти можливого кредиту від них на закриття траншу в січні. Ми розглядаємо різні варіанти. Власних сил недостатньо. Навіть якщо продати корпорацію, це не вирішить проблеми кредиту та липневу виплату 2022 року. І такі виплати ще на 5 років розписані. Тут потрібен глобальний державний підхід. І без китайської сторони ми вирішити цю проблему не можемо», — зазначив він.

За словами Коваленка, єдиний шанс виконати зобов'язання — це дозволити ДПЗКУ мати власний земельний банк, займатись вирощуванням.

«Цю фінмодель нам розробило агентство Baker Tilly, яке ми наймали. Корпорація «випливає» лише з власним земельним банком. Приклад: корпорації «Кернел» чи «НІБУЛОН» із закритим циклом від виробництва до експорту. В нас у цьому циклі не вистачає лише землі та власних зерновозів», — додав він.

Починати корпорація планує з обробки 50 тис. га в оренді. 5 тис. га у Херсонській області, які зараз в обробці корпорації, також в оренді у пайовиків, додав керівник ДПЗКУ.

Коваленко також зазначив, що зараз урядовці працюють над варіантами вирішення ситуації з китайським кредитом.  


Для довідки: раніше повідомлялося, що уряд України створив міжвідомчу робочу групу з питань забезпечення виконання зобов'язань АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» перед Експортно-імпортним банком Китаю та Китайською національною корпорацією машинної промисловості та генеральних підрядів (CCEC).