UkrLandFarming оцінив у 12 млрд шкоду, завдану окупантами птахофабриці на Херсонщині

15 грудня 2022, 17:07 2171

Загальні фінансові втрати агрохолдингу «Авангард» внаслідок знищення російськими військами птахофабрики «Чорнобаївська» оцінюються приблизно в 12 млрд грн, або $330 млн.

Про це йдеться у заяві UkrLandFarming.

Зазначається, що через дії окупантів фабрика, що була ключовим для Херсонщини виробництвом, розграбована і зруйнована.

«Вивезене все цінне. Все, що не могли вивезти, — пошкодили або знищили», — додали в компанії.

Від спраги та голоду загинуло близько 4,4 млн курей. Ситуація в регіоні через це кваліфікується правоохоронними органами як екоцид, здійснений окупантами.

«Частину готової продукції і курей попри обстріли на початку наступу окупантів вдалося роздати місцевому населенню, але більша частина птахів загинула через неможливість її годування. Загибель такої великої кількості птиці без можливості утилізації — це надзвичайна подія, фактично екологічне лихо», — йдеться у повідомленні.

Зокрема, втрати від загибелі птиці становлять близько 700 млн, або $20 млн. Втрачений дохід від незнесеного яйця цією птицею — близько 5,8 млрд грн, або $160 млн. Понівечене і вкрадене обладнання — майже 5,5 млрд грн, або $150 млн.

Також наголошується, що знищення фабрики в Чорнобаївці, яка була одним із найбільших і найсучасніших виробництв у Європі, призвело до скорочення пропозиції курячих яєць в Україні та стало одним із факторів підвищення цін на них.