РОСТОК-ХОЛДИНГ змінює структуру посівів під внутрішній ринок

04 травня 2022, 17:11 506

Підприємство «Новгород-Сіверські аграрні інвестиції» групи компаній «РОСТОК-ХОЛДИНГ» розпочало посівну кампанію на Чернігівщині.

Про це розповіли в компанії телеканалу «Суспільне Чернігів».

«Практично місяць йшли дощі, через що цієї весни ми на два тижні запізнилися із самою посівною», — розповів директор ПП «Новгород-Сіверські аграрні інвестиції» Олексій Калита.

За його словами, господарство зможе засіяти 60% площ від усіх орендованих земель.

«Ми знаходимося на найпівнічнішому кордоні України, тому, на жаль, 40% площ неможливо сіяти через те, що там заміновані площі та площі, які розташовані безпосередньо на самому кордоні з рф», — додав Олексій Калита.

При цьому підприємству доводиться економити, щоб відсіятися, адже не встигли продати урожай минулого року через закриття портів. Частину працівників, які не задіяні в посівній, довелось скоротити. Є проблеми зі сплатою податків.

«На сьогоднішній день приблизно 20 тис. т продукції перебуває на нашому елеваторі, й немає можливості її вивезти та реалізувати, тому що порти закрились: Одеса стоїть, Миколаїв стоїть. Єдиний канал збуту, який залишився, — це Європа, але є дуже багато бажаючих відправити зерно, а пропускні можливості цього кордону, на жаль, замалі. В перспективі, думаю, це зміниться, але на сьогоднішній день є в цьому проблема», — повідомив генеральний директор ТОВ «РОСТОК-ХОЛДИНГ» Дмитро Купавцев.

На його думку, собівартість продукції цього року дуже збільшиться. 

«На міжнародних ринках воно (зерно — ред.) як було, так і залишилось приблизно в тих цінах, але аграрій недоотримує різницю в логістиці. Це будуть втрати українських аграріїв, тому що є альтернативні ринки Бразилії, Америки та інші, котрі перекриють дефіцити збіжжя, яке ми не допоставимо», — зазначив Дмитро Купавцев.

Щоб зменшити втрати в кінці року, підприємство сіятиме менше кукурудзи, яка майже повністю йшла на експорт, і надасть перевагу ярому ячменю, пшениці та соняшнику, які продавалися більше на внутрішньому ринку.

Посівну планують завершити, якщо не завадить погода, за три тижні.


Для довідки: «РОСТОК-ХОЛДИНГ» — вертикально інтегрована агропромислова група, яка створена в 2010 році та спеціалізується на вирощуванні та реалізації зернових культур, а також виробництві та продажу молока.